Πώς να λύσετε τον τραυλισμό μέσω της λογοθεραπείας

Η λογοθεραπεία είναι η τεχνική για την επίλυση του τραυλισμού και άλλων προβλημάτων που σχετίζονται με τη φωνή, ειδικά μεταξύ των παιδιών. Ασκείται από λογοθεραπευτές και λογοπαθολόγους που είναι διαπιστευμένοι να παρέχουν θεραπεία σε άτομα με διαταραχές λόγου. Αυτό μπορεί να διεξαχθεί σε κλινική θεραπευτή ή σε σχολείο, νοσοκομείο ή σπίτι. Μια ποικιλία δραστηριοτήτων όπως επαναλήψεις λέξεων ή ήχου. Ανάγνωση και κατανόηση, συνομιλίες, ομοιοκαταληξίες επιστρατεύονται σε πρόγραμμα λογοθεραπείας.

Η διάρκεια και το είδος της θεραπείας μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την έκταση, τη δυσκολία και την ηλικία του ατόμου που τραυλίζει. Βασικά, ο λογοθεραπευτής προσπαθεί να γνωρίζει την έκταση του τραυλισμού μέσω μιας επίσημης συνέντευξης του μαθητή και του γονέα και προτείνει την τυπική θεραπευτική διαδικασία για το παιδί. Βασικά υπάρχουν δύο διαφορετικές μορφές λογοθεραπείας για τον τραυλισμό.

Στην έμμεση προσέγγιση, δημιουργείται ένα άνετο και χαλαρωτικό περιβάλλον για να βελτιώσει το παιδί φυσικά την ομιλία του. Αυτό συμβαίνει γιατί τα περισσότερα παιδιά που τραυλίζουν αναπτύσσονται σε μια χρονική περίοδο και επομένως είναι καλύτερο να παρακολουθείτε την πρόοδο.

Στο πρόγραμμα άμεσης θεραπείας, στυτικη δυσλειτουργια ένας θεραπευτής αλληλεπιδρά απευθείας με το παιδί πρόσωπο με πρόσωπο. Ο θεραπευτής διδάσκει πώς να σχηματίζει λέξεις, πώς να μιλάει αργά και να προσπαθεί να χαλαρώνει το παιδί ενώ μιλάει. Το παιδί διδάσκεται πώς να εξαλείφει τις ανεπιθύμητες σωματικές χειρονομίες όπως το ανοιγοκλείσιμο των ματιών, τις κινήσεις των χειλιών κ.λπ. ενώ μιλάει. Μαθαίνει να αντιμετωπίζει το συναισθηματικό στρες κατά τη διάρκεια του τραυλισμού.

Στη θεραπεία διαμόρφωσης ευχέρειας, οι μύες, τα σαγόνια και η γλώσσα εκπαιδεύονται να επιβραδύνουν την ομιλία χρησιμοποιώντας τον έλεγχο της αναπνοής. Αυτό το πρόγραμμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με παιδιά με σοβαρά προβλήματα τραυλισμού και μπορεί να διαρκέσει για μια περίοδο δύο ετών. Το πρόγραμμα έχει υψηλό ποσοστό επιτυχίας.

Η συμβουλευτική γονέων είναι ένα άλλο σημαντικό μέρος ενός τυπικού προγράμματος λογοθεραπείας. Τα παιδιά προτιμούν τους γονείς τόσο καλούς δασκάλους καθώς η αγάπη και η στοργή που λαμβάνουν βελτιώνουν τη διαδικασία αποκατάστασης. Οι γονείς διδάσκονται πώς να ανταποκρίνονται στον τραυλισμό του παιδιού με θετικό τρόπο για να εξαλείψουν τα γονικά λάθη στη διαχείριση των παιδιών που τραυλίζουν.

Η λογοθεραπεία ως φάρμακο για την επίλυση του τραυλισμού προτιμάται καλύτερα για τα παιδιά σχολικής ηλικίας περίπου 5 έως 7 ετών. Η θεραπεία είναι δύσκολο να έχει αποτελέσματα σε παιδιά προσχολικής ηλικίας επειδή δεν προσαρμόζονται στις πιέσεις των μεθόδων λογοθεραπείας.